Bestil en tilgængelig pdf
Har du brug for hjælp til at gøre et dokument tilgængeligt?
DTU har en aftale med firmaet AbleDocs, som kan levere dokumenter, der er fuldt tilgængelige og lever op til alle gældende standarder og love.
Det er langt lettere at opnå god tilgængelighed på en html-side. Derfor bør du, hvis det er muligt, undgå PDF’er eller andre dokumenter, og i stedet lægge dokumentets indhold ind på din side i html-format.
Det er en omfattende og kompleks øvelse at udarbejde et PDF-dokument, som er i fuld overensstemmelse med WCAG 2.1 standarden.
Hvis du vil være sikker på, at et dokument lever 100 pct. op til kravene i WCAG 2.1 standarden, så skal du sende det til en ekstern leverandør med ekspertise i at udarbejde tilgængelige PDF-dokumenter.
Har du brug for hjælp til at gøre et dokument tilgængeligt?
DTU har en aftale med firmaet AbleDocs, som kan levere dokumenter, der er fuldt tilgængelige og lever op til alle gældende standarder og love.
Som redaktør kan du nå et stykke af vejen mod mere tilgængelige dokumenter med de værktøjer, der er indbygget i Word og i Adobe.
At gøre et dokument tilgængeligt handler langt hen ad vejen om at mærke det op på en måde, så mennesker med et handicap kan få samme udbytte af dokumentets indhold som mennesker uden handicap.
Med et korrekt opmærket dokument gør man det bl.a. lettere for en skærmlæser at afkode, hvilke delelementer dokumentet består af, og i hvilken rækkefølge elementerne skal læses op, og man gør det muligt at navigere gennem dokumentet med en tabulatorknap uden brug af mus.
Når du skal foretage opmærkninger af dit dokument for at øge tilgængeligheden er det lettest at begynde i Word, inden du gemmer dit dokument som en PDF-fil.
I Word har du en række muligheder for at gøre dit dokument mere tilgængeligt for personer med handicap. Her er mulighederne beskrevet kort. (Du kan finde en mere udførlig vejledning i Microsofts guide til at gøre Word-dokumenter tilgængelige):
Læs Microsofts guide til at gøre Word-dokumenter tilgængelige for personer med handicap
Hvis du ikke har adgang til din kilde-fil (fx et Word-dokument), er det også muligt at foretage opmærkninger, som fremmer tilgængeligheden direkte i PDF-fil. Det kræver, at du har Adobe Acrobat Pro installeret på din computer.
Læs om mulighederne for at arbejde med tilgængelighed i Adobe Acrobat
Der findes forskellige værktøjer til at tjekke om dit dokument er tilgængeligt:
Fra 23. september 2020 er DTU omfattet af loven om webtilgængelighed. Det indebærer blandt andet, at alle PDF-filer og andre dokumenter, som er publiceret på DTU’s websteder efter 23. september 2018, skal være tilgængelige.
Det vil sige, at PDF’er og andre dokumenter skal leve op til de krav, der er formuleret i WCAG 2.1 standarden.
Kravet om tilgængelighed gælder også PDF-filer, som er publiceret før 23. september 2018, hvis de er ”nødvendige for aktive administrative processer”. Det kan for eksempel være dokumenter, der vejleder i brugen af en selvbetjeningsløsning eller dokumenter, som indgår i selvbetjeningsløsningen.